A look back to 1816

See how much you know about when Indiana became a state

2016 marks the 200th anniversary of Indiana as the 19th state admitted to the Union. This quiz takes a look at some subjects to be covered in “Along the Heritage Trail” during the coming year. Last January’s readers waded through the third edition of “A Fort Wayne History Quiz,” all about statues, monuments and plaques.

As we enter 2016, this quiz asks questions about what was happening around 1816. Here you go … back again … again … and again.

1.  What was the name of the county that served the garrison at Fort Wayne?

A. Allen County
B. Knox County
C. Randolph County
D. All of the above

2.  In what year was the Indiana Territory formed?

A. 1800
B. 1812
C. 1816
D. None of the above

3.  On what day in 1816 did Indiana gain statehood?

A. April 11
B. Dec. 11
C. July 4
D. None of the above

4.  Where was Allen County first organized?

A. Allen County Courthouse
B. Commandant’s Quarters
at the Fort
C. Washington House Tavern
D. Corner of Hamilton Avenue and Park Drive

5.   Who was elected Indiana’s governor when the state entered the Union?

A. William Henry Harrison
B. Samuel Bigger
C. James Madison
D. Jonathan Jennings

6.  During his long career, in what government positions did Jonathan Jennings serve?

A. Governor of Indiana
B. Indiana Territorial Delegate
C. United States Congress
D. All of the above

7.  Who was Indian Agent at Fort Wayne in 1816?

A. Benjamin Stickney
B. John Johnston
C. William Wells
D. John Tipton

8.  Which community served as Indiana’s first capital?

A. Indianapolis
B. Corydon
C. Vevay
D. Brookville

9.  What 1816 Indiana Constitution delegate is buried in Fort Wayne?

A. John Tipton
B. Samuel Hanna
C. William Polke
D. Jonathan Jennings

10.  John Tipton was a representative for which project when Indiana became a state?

A. Locating a city for the new state capital
B. Establishing a border between Indiana and Illinois
C. Negotiator at 1826 Treaty of Paradise Springs
D. All of the above

11.  Which nation was not represented with a fortress at present-day Fort Wayne?

A. United States
B. France
C. Spain
D. Great Britain

12. Who became Indiana’s first congressman?

A. James B. Ray
B. James Noble
C. William Hendricks
D. Walter Taylor

Check below for the answers. How well did you do?

(Answers: 1-D, 2-A, 3-B, 4-C, 5-D, 6-D, 7-A, 8-B, 9-C, 10-D, 11-C, 12-C)

First appeared in the January 2016 issue of Fort Wayne Magazine.

Along the Heritage Trail

Find more here...

Latest Articles