What do you know?

Test yourself as our Bicentennial year ends

The Great Lakes Region of New France in 1755, courtesy of the Library of Congress

The Great Lakes Region of New France in 1755, courtesy of the Library of Congress

With the conclusion of Indiana’s 200th anniversary as the 19th state admitted to the Union, anyone following the Bicentennial Celebration could learn a great deal of Hoosier history. Last January’s “Along the Heritage Trail” quiz took a look at some subjects to be covered during the Bicentennial year. Readers waded through the fourth edition of “A Fort Wayne History Quiz” taking a look at our part of the state around 1816, when Indiana joined the Union. Start off 2017 renewed by choosing the correct answers about the Three Rivers region two centuries ago.

1. When locating a site for Indiana’s State Capital in 1816, which town was not considered a candidate, according to Fort Wayne Magazine’s Along the Heritage Trail?
A Indianapolis
B. Strawtown
C. Terre Haute
D. Fort Wayne

2. Which of the following are mentioned as the definition of “Hoosier”?
A. “Husher,” a rough and tumble sort not to be crossed
B. “Hoozeer,” anything unusually large
C. “Harry Hoosier,” an African-American evangelist
D. All of the above

3. What was the first true east-west street laid out in Fort Wayne?
A. Barr Street
B. Jefferson Boulevard
C. Lewis Street
D. Columbia

4. What counties have served today’s Three Rivers Region?
A. Randolph County
B. Allen County
C. Knox County
D. All of the above

5. Ground breaking for the Wabash Erie Canal in Fort Wayne took place on:
A. Lincoln’s birthday, Feb. 12
B. Washington’s birthday, Feb. 22
C. Independence Day, July 4
D. None of the above

6. Who served as an Indian Agent stationed at Fort Wayne?
A. William Turner
B. John Hay
C. John Tipton
D. All of the above

7. To which town was the Indian Agency moved to from Fort Wayne in 1828?
A. Wabash
B. Peru
C. Logansport
D. Lafayette

8. “Ben Hur” author General Lew Wallace visited Fort Wayne:
A. To visit family
B. On a book signing tour
C. Passing through on the way to Detroit
D. To walk the portage route to Roanoke

9. During the Siege of Fort Wayne, who escorted the women and children to safety?
A. Spemica Lawba
B. Adopted son of General Benjamin, Logan, nephew of Tecumseh
C. Captain Logan
D. All of the above

10. What year did federal troops depart and abandon Wayne’s fort as a military stronghold?
A. April 19, 1819
B. July 4, 1818
C. Feb. 22, 1817
D. Dec. 30, 1816

11. Who said, “I have found a way to get into Lake Erie, and you have shown me how to get out of it”?
A. Oliver Hazard Perry
B. New York Gov. DeWitt Clinton
C. Wallace A. Brice
D. Gen. William Henry Harrison

12. How much an acre in what is today’s downtown Fort Wayne did John Barr and John McCorkle pay in 1823?
A. $1.25
B. $16.50
C. $20
D. $26

Check below for the answers. How well did you do?

Answers: 1-D, 2-D, 3-C, 4-D, 5-B, 6-D, 7-C, 8-A, 9-D, 10-A, 11-B, 12-D

First appeared in the January 2017 issue of Fort Wayne Magazine.

Along the Heritage Trail

Find more here...

Latest Articles