What do you know?

Time for another local history quiz

Last January readers waded through “A Fort Wayne History Quiz.” Here’s this year’s quiz to share with your family and friends. Some of the answers are ones you may have read about “Along the Heritage Trail.” Here you go … back again … again.

1. Which Lincoln National Life officer signed the 1905 letter addressed to Robert Todd Lincoln who replied, “I find no objection whatever to the use of a portrait of my father upon the letterhead of such a life insurance company named after him …”

A. Samuel M. Foster, president.
B. Arthur F. Hall, secretary.
C. William B. Paul, second vice-president.
D. Howell C. Rockhill, treasurer.

2. The Allen County Public Library began focusing on its fledgling genealogy collection that today is recognized as the nation’s second best. Where would you go to find a larger collection?

A. New York City Library.
B. Family History Library - Salt Lake City.
C. Public Library of Cincinnati & Hamilton County.
D. The Old Main Library - San Francisco.

3. What entertainment industry development is attributed to Fort Wayne inventors?

A. Hi-fi audio speakers known as “tweeters” and “woofers.”
B. World’s first mass production of televisions.
C. The jukebox.
D. All of the above.

4. Who developed a method of 3-D photography for the U.S. Navy World War II fighter pilots to study targeted terrain they’d face before an air raid mission?

A. Joe Rosenthal, who later photographed the raising of the flag on Iwo Jima.
B. Sheldon Hines, a Lincoln Life photographer serving in the U.S. Navy.
C. Optical designers at Kodak Research Lab.
D. Recuperating soldiers in General Patton’s army.

5. “Don’t Drink and Drive” because you can be tested and arrested. Law enforcement can thank this Fort Wayne man who invented the alcohol-sensitive Breathalyzer.

A. Foster Brooks
B. Dean Martin
C. Robert F. Borkenstein
D. Art Smith

6. Who was busy busing tables in Fort Wayne’s Hobby House during the year 1947?

A. McDonald’s franchiser Ray Kroc.
B. Burger Chef’s burger grill creator Frank Thomas.
C. Ox roaster extraordinaire Peter Kiser.
D. Wendy’s founder Dave Thomas.

7. Where was the agreement signed that led to the organization of the National Basketball Association in 1948?

A. In National Basketball League president Carl Bennett’s Fort Wayne home.
B. In Basketball Association of America commissioner Maurice Podoloff’s NYC office.
C. By Larry Bird’s grandfather “Red” in the lobby of the French Lick Resort Hotel.
D. None of the above.

8. Fort Wayne native Jane Alice Peters, movie legend who married Clark Gable, was known to the world as:

A. Marilyn Maxwell
B. Joan Crawford
C. Carole Lombard
D. Gypsy Rose Lee

9. What Fort Wayne doctor in 1956 headed up the joint research project team at Indiana University that turn stannous fluoride into a tubed dentifrice named Crest for Proctor & Gamble?

A. Dr. F. Stein
B. Dr. Strangelove
C. Dr. Joseph Muhler
D. Dr. Benjamin Spock

10. In 1951 Bob Hope starred in “The Lemon Drop Kid” with Fort Wayne’s West Washington Boulevard resident and Central High school alumna whose name you’ll recognize as:

A. Marilyn Maxwell
B. Joan Crawford
C. Carole Lombard
D. Gypsy Rose Lee

11. What was the name of the Miami people who lived in present-day Fort Wayne?

A. The Twightwees
B. The Oumamis
C. The Twixtwees
D. All of the above.

12. In 1883, what was the final score of the first night baseball game involving a professional team played in Fort Wayne under arc lights?

A. Quincy Professionals 19, Fort Wayne Methodist College 11
B. Cincinnati 41, Fort Wayne 7
C. Kekiongas 2, Cleveland Forest City 0
D. Game called because of darkness.

Answers: 1-B, 2-B, 3-D, 4-B, 5-C, 6-D, 7-A, 8-C, 9-C, 10-A, 11-D, 12-A.

Along the Heritage Trail

Find more here...

Latest Articles