Where is that memorial?

Test your knowledge of the historical landscape

Start off 2015 with a quiz on whose memorial statue, plaque or grave is located where. You may have read some of the answers in past columns.

1. Fr. Pierre Joseph de Bonnecamps: A larger-than-life bronze sculpture of a Jesuit priest and scientist is suggested to be him. He was with the French officer Sieur de Bienville, who visited Fort St. Philippe at the foot of the Van Buren Bridge in 1749. Where’s the statue?

A. At the head of the Maumee River
B. Cathedral Square
C. Lindenwood Cemetery
D. West Swinney Park

2. Col. David N. Foster: Often referred to as the father of the city park system. He served with the New York State Militia during the Civil War. He and his brother Scott formed a dry goods firm, and David came when the firm opened a branch store in Fort Wayne. Where is David’s monument?

A. Foster Park
B. Lawton Park
C. East Swinney Park
D. All of the above

3. Miami War Chief Little Turtle: He and his warriors inflicted the greatest defeat ever suffered by the U.S. Army at the hands of the Indians. He is also known for seeking peaceful settlement for his people. Where is his memorial?

A. Little Turtle grave site on Lawton Place
B. Headwaters Park
C. Richardville House site
D. All of the above

4. Hamilton sisters: A remarkable family whose father and mother saw that they were well educated. Where can be found a family gathering of two Hamilton sisters and their cousin?

A. Hamilton Park
B. Corner of Hamilton Avenue and Park Drive
C. McCulloch Park
D. Headwaters Park

5. Anthony Wayne: Back in 1918, a statue of Maj. Gen. Anthony Wayne (1745-1796) was dedicated in Hayden Park on Maumee Avenue at Harmar Street. This monument of our city’s mounted namesake moved once to another park and recently almost moved a second time. Where is it now?

A. Hayden Street and Maumee Avenue
B. Historic Fort Wayne
C. Freimann Square
D. Anthony Boulevard and Wayne Trace

6. John Nuckols: A bronze and Indiana limestone sculpture celebrates Fort Wayne’s first black city councilman. He was a World War II veteran, active in veteran affairs and enjoyed a long career as councilman. He was sculpted by Hector Garcia and now stands where?

A. Harmar Street and Maumee Avenue
B. Clinton and Barr streets
C. Rousseau Center
D. Citizens Square

 

7. Gov. Samuel Bigger: Indiana’s seventh governor (1840-1843). After his one term as a Whig, he moved to Fort Wayne and established an extensive law practice. He died in 1846 at 44 and is buried in Fort Wayne … but where?

A. Lindenwood Cemetery
B. McCulloch Park
C. Cathedral Square Cemetery
D. None of the above

8. Art Smith: Spirit of Flight monument. Pioneer aviator died while flying for the U.S. Air Mail Service. Where is Smith’s Spirit of Flight monument?

A. Smith Field
B. Baer Field International Airport
C. Memorial Park
D. None of the above

9. Samuel Morris: A native of Liberia and the son of a tribal chief, he suffered as a hostage before finding missionaries in Monrovia. His life was changed finding his way to America and to Fort Wayne. Throughout his brief life, his passion was speaking to others about the spiritual force that guided him. Where is his bronze statue?

A. Taylor University
B. Lindenwood Cemetery
C. Along Thieme Drive
D. Morris Street

 

10. Perry A. Randall: He was an officer when the Fort Wayne Jenney Electric Light Co. was organized in 1881. He is remembered for his patriotism and was influential in the centennial dedication of Wayne’s Fort. Where is his memorial, a metal and granite bust?

A. Randall Street in Memorial Park
B. East Swinney Park
C. Electron Building, Berry Street
D. McCulloch Park

11. Theodore Thieme: T.F. Thieme owned and operated the Wayne Knitting Mills in 1891, famous for producing “Pony Stockings” for children. The citizens of Fort Wayne honored Thieme for his river improvement work on the Saint Marys. His memorial plaque is on the overlook near a busy bridge at:

A. Main and Growth streets
B. Glenbook Square
C. IPFW campus
D. Thieme Drive and Main Street

12. How about that monument remembering an entire group that stands in Fort Wayne’s smallest park – where is it?

A. Aqueduct Club
B. The Friars
C. Young Leaders of Northeast Indiana
D. All of the above

 

Check below for the answers. How well did you do?
Answers: 1-A, 2-C, 3-B, 4-D, 5-C, 6-A, 7-B, 8-C, 9-A, 10-B, 11-D, 12-A

Along the Heritage Trail

Find more here...

Latest Articles